Ga naar hoofdinhoud

INFO MARATHON HEERDE – 2 MEI 2019

2 MEI 2019

MARATHON HEERDE

UITSLAGEN MARATHON HEERDE

Bart Swings wint op magistrale manier skeelermarathon Heerde

 

De terugkeer van de skeelermarathon naar het centrum van Heerde kan als geslaagd worden beschouwd, en zeker gezien worden als een evenement wat verdient om weer een vaste plek op de agenda te krijgen.

Nadat vanaf 16.15 uur de jeugd hun wedstrijdjes op het 1298 meter lange parcours mochten rijden was het rond 19.00 uur de tijd voor het dames peloton. Een grote groep dames maakte er een leuke wedstrijd van, de internationale deelname van o.a. Francesca Lollobrigida en Josie Hofmann maakten het voor de Nederlandse dames ook zwaar. Er werden een aantal vluchtpogingen ondernomen waarbij de poging van junior Lotte Veenstra het meest opviel. Ze kon toch niet uit de klauwen van het voortjagende peloton blijven, maar haar vluchtpoging leverde haar wel een aantal mooie extra prijzen op, een BONI-boodschappen pakket en een pakket met sportvoeding van manueel therapeut Robert Prins. Uiteindelijk liep de wedstrijd van de dames uit op een massasprint waarbij op de streep Manon Kamminga maar heel nipt Josie Hofmann wist voor te blijven met op de derde plaats een nog niet helemaal optimale Bianca Roosenboom, die na een operatie weer op de weg terug is.

Bij de heren een bijzonder sterke groep aan het vertrek met daarbij ook Bart Swings die speciaal voor deze wedstrijd was afgereisd naar Heerde vanuit België. Gelijk vanuit het vertrek werd er hard gereden, en er werden als snel groepjes gevormd, maar iedere keer werden deze weer ingerekend. Totdat er een groep van vier wist weg te rijden, met daarin Crispijn Ariëns, Casper de Gier, Patxi Puela en Bart Hoolwerf. Omdat Bart Swings en Gary Hekman hier niet bij zaten werd door beide heren alles op alles gezet om ook bij dit leidende viertal te komen, waarbij ze kop over kop probeerden dichterbij te komen. Uiteindelijk wist Swings toch de jump naar de groep te maken die ondertussen door het verschrikkelijke tempo was afgeslankt tot twee personen Ariëns en de Gier. Met drieën ging het door naar de finish waar een sprint uitsluitsel moest geven over de vraag wie is het snelst in Heerde. In de eindsprint was Swings ruim te sterk voor de Gier en Ariëns. Een mooi resultaat voor de hernieuwde kennismaking van de skeelermarathon met Heerde. Het Univé-klassement over de twee wedstrijden Steenwijk en Heerde werd nipt gewonnen door Ariëns die Hekman voor wist te blijven in dit klassement. Ariëns kon tevreden zijn want hij ging naar huis met een paar goed gevulde enveloppen, een goed gevulde BONI-boodschappentas en een nieuwe TV van Rozendal Electro, die mooi van pas zal komen in zijn nieuwe woning in Heerde.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de skeelermarathon en gaat de komende dagen haar aandacht weer op de skeelerbaan verleggen voor de Europacup met 400 deelnemers uit 25 landen. Ook weer een grote uitdaging om dit alles weer in goede banen te leiden. Maar met de ervaring van de mannen van Bertus Dokter en Jannes Wolff en de vele vrijwilligers zal dit ook weer moeten lukken.

 

FOTO’S MARATHON HEERDE

FOTO’S JBK PICTURES

TERUG NAAR MOOIE TIJDEN

Terug naar waar het ooit begon in de jaren 85 en 86 in de vorige eeuw. Na de elfstedentocht van 1985 kwamen de helden uit die tocht naar de Veluwe voor het rijden van wedstrijden op wieletjes. Heerde was een van de eerste wedstrijden waar werd gestreden om de Tijlcup. Duizenden mensen omzoomden de parcoursen, in de kranten werden aantallen van 15.000 toeschouwers genoemd. Maar door het “verfraaien” van de centra in de dorpen verdwenen de mogelijke parcoursen in hoog tempo, en tegenwoordig is er geen parcours meer te vinden in het centrum van een dorp of stad.
Skeelerclub Oost Veluwe wil toch graag op een parcours dat zo dicht mogelijk ligt bij de plek waar het ooit begon weer een marathon organiseren.
En zo dicht voor het internationale evenement geeft de mogelijkheid om een mooi internationaal deelnemersveld aan de start te krijgen.

Omdat de wedstrijd in Steenwijk een dag voor deze wordt verreden hebben de organisaties overleg gehad. Samen denken zij met een gezamenlijke prijzenpot een goed deelnemersveld te kunnen trekken naar deze wedstrijden.

BACK TO BEAUTIFUL TIMES

Back to where it once started in the 85s and 86s in the last century. After the Eleven Cities Tour of 1985 the heroes came from that journey to the Veluwe for riding races on wheels. Heerde was one of the first competitions to compete for the Tijlcup. Thousands of people bordered the tracks, the newspapers mentioned numbers of 15,000 spectators. But by “decorating” the centers in the villages, the possible routes disappeared at a rapid pace, and nowadays there is no longer any trail in the center of a village or city.
Skeelerclub Oost Veluwe would like to organize a marathon on a course that is as close as possible to where it once started.
And so close to the international event gives the opportunity to get a nice international field of participants at the start.

Because the race in Steenwijk is being held the day before, the organizations have had consultations. Together they think they can draw a good field of participants to these competitions with a joint prize pool.

 

 

Inschrijven / Inscription

 

Prijzengeld / Pricemoney

Samen met de marathon zijn beide organisaties er in geslaagd om samen met Univé Verzekeringen een extra prijzenpot bij elkaar te krijgen. Over beide wedstrijden wordt over enkele tussensprints en de einduitslag per dag een gezamelijk klassement opgemaakt met een extra prijzenpot.

Together with the marathon in Steenwijk, both organizations have succeeded in getting an extra prize pool together with Univé Verzekeringen. For both races a joint ranking is made over a few intermediate sprints and the final result per day with an extra prize pool.

Back To Top