Marathon mooie wedstrijden door het centrum van Heerde

Foto’s zijn te vinden door hier te klikken.

 

Bart Swings wint op magistrale manier skeelermarathon Heerde

 

De terugkeer van de skeelermarathon naar het centrum van Heerde kan als geslaagd worden beschouwd, en zeker gezien worden als een evenement wat verdient om weer een vaste plek op de agenda te krijgen.

Nadat vanaf 16.15 uur de jeugd hun wedstrijdjes op het 1298 meter lange parcours mochten rijden was het rond 19.00 uur de tijd voor het dames peloton. Een grote groep dames maakte er een leuke wedstrijd van, de internationale deelname van o.a. Francesca Lollobrigida en Josie Hofmann maakten het voor de Nederlandse dames ook zwaar. Er werden een aantal vluchtpogingen ondernomen waarbij de poging van junior Lotte Veenstra het meest opviel. Ze kon toch niet uit de klauwen van het voortjagende peloton blijven, maar haar vluchtpoging leverde haar wel een aantal mooie extra prijzen op, een BONI-boodschappen pakket en een pakket met sportvoeding van manueel therapeut Robert Prins. Uiteindelijk liep de wedstrijd van de dames uit op een massasprint waarbij op de streep Manon Kamminga maar heel nipt Josie Hofmann wist voor te blijven met op de derde plaats een nog niet helemaal optimale Bianca Roosenboom, die na een operatie weer op de weg terug is.

Bij de heren een bijzonder sterke groep aan het vertrek met daarbij ook Bart Swings die speciaal voor deze wedstrijd was afgereisd naar Heerde vanuit België. Gelijk vanuit het vertrek werd er hard gereden, en er werden als snel groepjes gevormd, maar iedere keer werden deze weer ingerekend. Totdat er een groep van vier wist weg te rijden, met daarin Crispijn Ariëns, Casper de Gier, Patxi Puela en Bart Hoolwerf. Omdat Bart Swings en Gary Hekman hier niet bij zaten werd door beide heren alles op alles gezet om ook bij dit leidende viertal te komen, waarbij ze kop over kop probeerden dichterbij te komen. Uiteindelijk wist Swings toch de jump naar de groep te maken die ondertussen door het verschrikkelijke tempo was afgeslankt tot twee personen Ariëns en de Gier. Met drieën ging het door naar de finish waar een sprint uitsluitsel moest geven over de vraag wie is het snelst in Heerde. In de eindsprint was Swings ruim te sterk voor de Gier en Ariëns. Een mooi resultaat voor de hernieuwde kennismaking van de skeelermarathon met Heerde. Het Univé-klassement over de twee wedstrijden Steenwijk en Heerde werd nipt gewonnen door Ariëns  die Hekman door de puntensprints wist voor te blijven in dit klassement. Ariëns kon toch tevreden zijn want hij ging naar huis met een paar goed gevulde enveloppen, een goed gevulde BONI-boodschappentas en een nieuwe TV van Rozendal Electro, die mooi van pas zal komen in zijn nieuwe woning in Heerde.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de skeelermarathon en gaat de komende dagen haar aandacht weer op de skeelerbaan verleggen voor de Europacup met 400 deelnemers uit 25 landen. Ook weer een grote uitdaging om dit alles weer in goede banen te leiden. Maar met de ervaring van de mannen van Bertus Dokter en Jannes Wolff en de vele vrijwilligers zal dit ook weer moeten lukken.